Reanimatierichtlijnen weer terug naar normaal

Nu veel mensen zich hebben laten vaccineren en het virus zich minder snel verspreidt, is de kans op besmetting met het virus klein, net als de kans op ernstig ziekteverloop. Daarom kan de reanimatiezorg weer terug naar de situatie van voor de pandemie. Slachtoffers van een hartstilstand kunnen weer worden gereanimeerd volgens de normale richtlijnen, inclusief beademen

Het advies om reanimaties weer volgens normaal protocol uit te voeren, inclusief beademen. Het betekent dat de reanimatierichtlijnen van voor de coronapandemie weer gelden.

Dit heeft de Nederlandse Reanimatie Raad in overleg met Ambulancezorg Nederland, de Nederlandse Vereniging voor Medisch Managers Ambulancezorg en HartslagNu besloten.

De coronapandemie heeft de afgelopen 1,5 jaar gezorgd voor aangepaste reanimatierichtlijnen. Deze aanpassingen waren bedoeld om hulpverleners en slachtoffers te beschermen tegen het virus. En om tegelijkertijd slachtoffers van een hartstilstand zo goed mogelijk te reanimeren tijdens de coronapandemie.

Reanimatie inclusief beademen

Nu veel mensen zich hebben laten vaccineren en het virus zich minder snel verspreidt, is de kans op besmetting met het virus klein, net als de kans op ernstig ziekteverloop. Daarom kan de reanimatiezorg weer terug naar de situatie van voor de pandemie. Slachtoffers van een hartstilstand kunnen weer worden gereanimeerd volgens de normale richtlijnen, inclusief beademen.

Gezond verstand

Het coronavirus is nog niet uit de samenleving. Blijf als  BHV-ers, EHBO-er  altijd je gezonde verstand gebruiken. Je kunt er voor kiezen om toch niet te beademen, of dat juist wel te doen. Denk daarbij aan je eigen gezondheid, die van het slachtoffer, omstanders en andere hulpverleners. En reageer niet op een oproep wanneer je klachten hebt die passen bij het coronavirus, of volgens de richtlijnen van het RIVM in quarantaine moet blijven.

Normaal renimatieprotocol

Vanaf 25 september geldt standaard weer het normale reanimatieprotocol:

  • geef wel mond-op-mondbeademing (gebruik bij voorkeur een pocket mask)
  • geef borstcompressies (gebruik indien aanwezig handschoenen)
  • sluit de AED aan
  • na afloop handen desinfecteren

Ga NIET naar een reanimatie als:

  • Als je positief ben getest op covid-19 en zolang je door GGD/RIVM als besmettelijk wordt beoordeeld
  • Je je ziekt voelt / één of meerdere klachten hebt die passen bij besmetting met het coronavirus of een huisgenoot hebt met één of meerdere klachten
  • Je tot een risicogroep behoort of dat voor één van je huisgenoten geldt.

 

Vragen

Zijn er vragen of heb je op- of aanmerkingen? Bel of mail gerust.

MaartenMaarten Herlaar 
Directeur eigenaar 

0314-750451

Elke werkdag van 08:30 tot 17:00

info@veiligopleiden.nl