VCA basis cursus2024-06-17T13:35:53+01:00

VCA basis cursus

Je VCA basis diploma halen in 1 dag.
Volg dan onze klassikale VCA basis cursus om goed voorbereid op te gaan voor het examen dat aansluitend op de cursus afgenomen wordt.
Meld je nu aan voor een VCA   basis cursus met examen op 1 van onze cursus locaties.

in  1 dag

code 95 mogelijk

inclusief lunch

gratis lesboek

Basis VCA cursus

219,-

excl. btw

gemiddelde beoordeling

9,1

Liever in-company trainen?

 • maatwerk

 • vanaf 8 personen

 • voordeliger

 • op eigen locatie

Wat zeggen onze cursisten?

Specificaties Basis VCA cursus

lestijd8 uur
lesmateriaalDigitaal lesboek VCA
vooropleidingn.v.t.
koffie, thee en lunchinclusief
groepsgrotemaximaal 20 personen
examenCBT examen B-VCA
certificaatDigitaal B-VCA certificaat
geldigheidsduur10 jaar
prijs219,- excl. btw

<< Swipe voor meer informatie >>

Inhoud Basis VCA cursus

Onze ervaren VCA trainers gaan vooral praktijkgericht aan de slag met de lesstof. Op deze wijze wordt de training behalve leerzaam ook een boeiende ervaring voor de cursist. De volgend onderwerpen komen o.a. aan bod:

 • Arbowet
 • gevaarlijke stoffen
 • brand- en explosiegevaar
 • werkplekeisen algemeen
 • risico’s en preventie
 • vergunningen
 • veilig werken met gereedschappen
 • persoonlijke beschermingsmiddelen
 • veilig hijsen en tillen en ook veilig werken op hoogte
 • voorkomen van vallen, struikelen en verstappen

Code 95

Beroepschauffeurs kunnen de B-VCA cursus voor Code95 laten meetellen.
De 1-daagse cursus telt dan ook mee voor 7 uur Code95.

Basis VCA examen

Aan het einde van de cursusdag wordt het B-VCA examen afgenomen door een onafhankelijk examenbureau. De examens worden digitaal afgenomen, hiervoor wordt een tablet ter beschikking gesteld. Het examen Basisveiligheid VCA bestaat uit 40 multiple choice vragen en voor de beantwoording krijg je maximaal 60 minuten de tijd. Je bent uiteindelijk geslaagd voor B-VCA  wanneer je 2.580 punten (64,5%) behaald hebt. Tenslotte, na de afronding van het examen, weet je direct of je bent geslaagd.

Basis VCA cursus

219,-

excl. btw

gemiddelde beoordeling

9,1

Liever in-company trainen?

 • maatwerk

 • vanaf 8 personen

 • voordeliger

 • op eigen locatie

Wat zeggen onze cursisten?

Heb je nog een vraag?

Heb je een vraag of direct hulp nodig, wij staan op werkdagen voor je klaar van 08:30 tot 17:00 uur

Maarten Herlaar
VCA basis
VCA BASIS 1
VCA BASIS 3

B-VCA cursus en examen

Werkgevers zijn wettelijk verplicht om te zorgen voor een veilige en ook gezonde werkomgeving. Het kan daarom voorkomen dat voor bepaalde werkzaamheden een VCA diploma vereist is. Volg dan een basis VCA cursus met afsluitend examen bij veiligopleiden.nl.

Haal je Basis VCA diploma in 1 dag

Werk je of ga je operationeel werk uitvoeren? Of misschien werk je al bij een VCA gecertificeerd bedrijf?  Start dan met de B-VCA cursus om de fundering te leggen voor veilig werken. Met een geldig basis VCA diploma kan je bovendien overal veilig aan de slag. Wanneer er sprake is van werk met een hoger risico op lichamelijk letsel ben je namelijk verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Onze instructeurs werken met voorbeelden uit de praktijk,  zodat de deelnemers bewust worden hoe zij voor zichzelf en voor de omgeving veilig kunnen werken.  Na de cursus zijn de deelnemers vervolgens in staat om onveilige situaties te herkennen maar eveneens om risicovolle werkzaamheden te onderkennen. De cursusdag wordt afgesloten met het examen. Dankzij onze deskundige docenten is ons slagingspercentage maximaal. Zijn er specifieke wensen? Laat het ons dan weten, want we denken graag met je mee.

Wanneer je in het bezit bent van een VCA diploma wordt dit opgenomen in het VCA register. Via het VCA register kan te allen tijde worden gecontroleerd of de medewerkers op de werklocatie aan de vereiste veiligheidsvoorschriften voldoen. Het B-VCA  diploma is 10 jaar geldig, daarna moet opnieuw een B-VOL cursus worden gevolgd.

Training op eigen locatie?

Vanaf 8 personen is het ook mogelijk om een VCA training in eigen bedrijf te organiseren. De cursisten hoeven dan niet te reizen, de cursus en het examen vinden plaats op de gewenste locatie. Een ander voordeel is dat de cursustijden aangepast kunnen worden aan de eigen wensen.

VCA BASIS 2

Waarom een training volgen bij Veilig opleiden

De veiligheidsopleider uit de Achterhoek

Bij Veilig opleiden zorgen we voor de beste trainingen, gegeven door ervaren instructeurs die rechtstreeks uit de praktijk komen. Onze opleidingen worden gekenmerkt door een ontspannen sfeer waarin cursisten gemotiveerd aan de slag gaan. Dit draagt uiteindelijk bij aan de veiligheid binnen uw bedrijf of organisatie.

Wij geloven dat een dynamische leeromgeving, met steeds afwisselende lesstof en aandacht voor actuele situaties, essentieel is voor de ontwikkeling van de vaardigheden van onze deelnemers. De cursisten krijgen de mogelijkheid om actief bij te dragen aan de lesinhoud, wat altijd zeer gewaardeerd wordt en hun leerervaring verrijkt.

Zet bij ons de volgende stap naar veiligheid en kies voor de beste praktijkgerichte trainingen van Veilig opleiden.

Maarten Herlaar

Wat zeggen onze klanten?

“De trainingen die wij volgen (BHV-training, ploegleider BHV-training) zijn afwisselend en altijd op de actualiteit gericht, de scenario’s leuk bedacht en relevant.
Leerzaam is het om de cursussen te volgen met andere organisaties, zo krijg je inzichten in een andere werkwijze en leer je van elkaar. De trainers zijn vakbekwaam, plezierig in de omgang.”

NOC*NSF

‘Als Varex Imaging zijn we erg tevreden over de samenwerking met veiligopleiden.nl. De BHV- en preventiemedewerker trainingen ervaren wij als goede trainingen. Het voordeel is dat maatwerk trainingen mogelijk zijn, zodat we inhouse training kunnen volgen die toegespitst zijn op onze eigen faciliteiten en risico’s.

Daarnaast zijn Maarten en zijn team altijd beschikbaar om mee te denken over alle vragen op het gebied van veiligheid binnen onze organisatie. Hiermee is veiligopleiden.nl een partner voor Varex Imaging voor al onze veiligheidsvraagstukken.’

Varex Imaging

‘veiligopleiden.nl is voor ons een zeer betrouwbare en vakkundige partner, die ons niet alleen ontzorgt op het gebied van opleiding en bijscholing van onze BHV-ers, maar ook meedenkt over veiligheid in en rondom onze locaties!

Ook zorgen zij altijd voor een praktijk-realistische opdracht voor onze collega’s en dat sluit weer perfect aan bij ons onderwijs.’

Kompaan college

“Al jaren werken wij naar volle tevredenheid met veiligopleiden.nl . Voor Papendal is veiligheid op de werkvloer uiterst belangrijk. Vandaar dat we ook structureel met onze bedrijfshulpverleners opleidingen volgen bij veiligopleiden.nl. Deze cursussen zijn ontzettend effectief en dragen enorm bij aan de kennis van onze bedrijfshulpverleners. Uiteraard wordt er met regelmaat ook opfriscursussen gegeven waardoor we iedereen scherp houden van de laatste ontwikkelingen.”

Papendal

‘Veiligopleiden.nl verzorgt al langere tijd onze BHV/EHBO opleidingen en herhalingstrainingen. Door de deskundige en enthousiaste instructeurs worden deze opleidings- en cursusdagen altijd als erg positief ervaren door de cursisten. Zij vragen dan ook altijd weer om dezelfde instructeurs als de voorgaande keren.
Voorafgaand aan de trainingsdagen is er altijd overleg om specifieke wensen te bespreken zodat de trainingen zo goed mogelijk overeenkomen met de dagelijkse praktijk waarin de cursisten werkzaam zijn.

De trainingen zelf worden praktisch ingestoken met duidelijke voorbeeld situaties en vaak een bedrijfsrondgang om de locatie specifieke leerpunten te bespreken. Hierdoor leert ook de organisatie iedere keer weer na het bezoek van één van de instructeurs. Kortom een partner waar we nog lang onze BHV- en EHBO opleidingen onder willen blijven brengen.’

Vink

‘Wij zijn erg blij met de manier waarop veiligopleiden.nl voor ons het opleiden m.b.t. BHV op zich neemt. De inhoud van de trainingen sluit goed aan bij onze praktijk situatie. Daarnaast is het contact met veiligopleiden.nl ook erg prettig en klantvriendelijk. Wij ervaren de samenwerking dan ook als erg prettig en bevelen veiligopleiden.nl dan ook zeker aan.’

Ubbink

Volg een cursus op eigen locatie

Bij Veilig Opleiden begrijpen we dat elke organisatie zijn eigen unieke risico’s heeft. Daarom komen we naar jou toe voor trainingen, volledig afgestemd op jouw wensen en situatie. Onze maatwerkopleidingen passen perfect bij jouw medewerkers en aandachtspunten.

Met zes deelnemers kun je al een training op eigen locatie boeken. Dit bespaart reiskosten en zorgt ervoor dat de training precies aansluit op jullie behoeften.

Zet de volgende stap naar veiligheid en regel een training op maat bij Veilig Opleiden.

train met collega’s

voordeliger

geen reistijd

vanaf 8 personen

Deze bedrijven gingen je voor:

Veel gestelde vragen

Ik ben al een paar keer gezakt voor het VCA examen. Wat moet ik nu doen?2022-03-14T12:33:14+01:00

In overleg met onze adviseur kan bekeken worden wat de mogelijkheden zijn.

Kan ik ook een VCA examen maken op papier?2022-03-14T12:33:40+01:00

Sinds 1 september 2017 zijn er geen papieren VCA-examens meer beschikbaar in Nederland. Voor het examen stelt het onafhankelijke examenbureau voor de examenkandidaten een tablet ter beschikking, zodat de examenvragen digitaal beantwoord kunnen worden.

Is de VCA cursus inclusief lunch?2022-03-14T12:32:43+01:00

Ja, de VCA cursus is in inclusief koffie, thee, fris en een lunch.
Bij een in-company training zal dit in het algemeen verzorgd worden door de werkgever.

Hoe zit een VCA cursus dag er uit?2022-03-14T12:32:15+01:00

Je kijkt er wel tegenop… een hele dag weer in de schoolbanken, dat is lang geleden. Jij bent eigenlijk liever bezig met je handen.

We beginnen om 8.30 uur met een kop koffie. Na het voorstelrondje behandelen we de theorie.  Rond 10 uur is de koffie pauze. Samen met je medecursisten bespreek je wat er net behandeld is. Het is ook best veel lesstof, maar na 15 minuten ben je weer opgeladen om weer verder aan de slag te gaan. Tot 12:30 uur behandelt de trainer de meeste theorie. De tijd vliegt voorbij, gelukkig is er af en toe ook tijd om even te lachen.

In de pauze tot 13.00 uur geniet je van een heerlijke lunch met een glas melk of jus d’orange.

Dan weer verder met het laatste gedeelte van de theorie. Is het af en toe lastig? Geen zorgen, de trainer neemt de tijd om je vragen te beantwoorden en de lesstof uit te leggen.  Om 15.00 uur gaat de hele groep een proefexamen maken, je weet daarna waar je nog wat aandacht aan moet besteden. Samen met de trainer worden de laatste puntjes op de i gezet. Even uitblazen om 16.00 uur, tijd om nog even wat te drinken, want om 16.30 uur begint het VCA examen.

In het examen lokaal zijn de laptops opgesteld. De examinator vraagt je om je te legitimeren en je telefoon op te bergen.  Je neemt plaats achter de laptop; het examen begint. Je hebt 60 minuten de tijd om 40 meerkeuze vragen te beantwoorden (VOL VCA 75 minuten en 70 vragen). Als je 64,5% van de examenvragen goed beantwoordt ben je geslaagd.

Gelukkig kan je direct na het examen de (voorlopige) uitslag al zien.

Wanneer weet ik of ik geslaagd bent voor VCA?2022-03-14T12:32:51+01:00

Direct na het maken van je VCA examen krijg je de (voorlopige) uitslag te horen.
Na vijf werkdagen kan je op vca.ssvv.nl zien of je geregistreerd bent in het centrale register VCA.

Wat is het verschil tussen B-VCA, VOL-VCA en VIL-VCU2022-03-14T12:34:07+01:00

B-VCA betekent Basisveiligheid VCA en is bedoeld wanneer je werkt voor een aannemer.

Geef je leiding aan medewerkers, dan dien je een VOL-VCA  (VOL = Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden) diploma te bezitten.

In beide gevallen betreft het wanneer er sprake is van werken op een risicovolle omgeving, zoals bijvoorbeeld een bouwterrein.

VIL VCU betekent Veiligheid Intercedenten Leidinggevenden en Veiligheid Checklist Uitzendbureaus en is bedoeld wanneer je werkzaam bent als intercedent of leidinggevende van een uitzendbureau.

Met het diploma VIL-VCU toon je aan dat je behalve kennis van de veiligheidseisen, ook op de hoogte bent van de wetgeving met betrekking tot bedrijf, uitzendkracht en uitzendorganisatie.

Ik ben mijn VCA diploma kwijt wat nu?2022-03-14T12:33:26+01:00

Alle VCA diploma’s worden geregistreerd in het VCA Centraal Diploma Register (CDR)
Deze diploma’s worden maar één keer verstrekt. Je kunt wel bij het CDR een kopie van je registratie opvragen.  https://cdr.ssvv.nl/

Kunnen we ook een VCA in-company cursus + examen volgen?2022-03-14T12:32:31+01:00

Ja, vanaf 6 deelnemers is een VCA in-company cursus + examen mogelijk.
Het examenbureau stelt echter wel bepaalde eisen aan de locatie. Neem contact op met onze adviseur voor de mogelijkheden.

Telt een VCA cursus ook mee voor code 95?2022-03-14T12:33:20+01:00

Beroepschauffeurs kunnen de VCA cursus voor code95 laten meetellen. De volledige cursus telt mee voor 7 uur code95. Aanmelden voor een cursus met code95 dient i.v.m. de registratie bij het CBR, minimaal 3 werkdagen voor aanvang van de cursus te gebeuren.

In welke talen is VCA examen mogelijk?2022-03-14T12:33:45+01:00

Je kan in verschillende talen examen doen.
Kik hier om te bekijken welke talen beschikbaar zijn voor het VCA examen.  https://www.st-examenbureau.nl/app/uploads/2020/04/VCA-Beschikbare-talen.pdf

Ga naar de bovenkant